Henkilökohtaiset SM-kisat pelattu: kuopiolaismenestys vaisua.

5.3.2018

Helsingissä viikonloppuna pelatut henkilökohtaiset Suomen mestaruuskisat eivät tarjonneet mainittavaa menestystä Kuopion Pöytätennisseuran jäsenille. Parhaiten menestyi paluuta kisaympyröihin tekevä Henrika Punnonen, joka sijoittui neljänneksi naisten nelinpelissä.

Henkku pelasi yhteen nelurivoittoon viiden parin poolina pelatussa naisten nelinpelissä yhdessä PT Espoon Aleksandra Titievskan kanssa. Yksi voitto enemmän olisi vaadittu mitalisijalle, sillä voittajaparin Sofie Eriksson/Sofia Erkheikki (4 voittoa) vanavedessä mitaleille pelattiin kahdella voitolla. Henkku ja Aleksandra kaatoivat Milla Valastin ja Jannika Oksasen.

Kaksinpelissä Henkku jäi voitotta tulevan Suomen mestarin Annika Lundströmin ja pronssia saavuttaneen Erkheikin käsittelyssä. Kisarutiini on vielä hakusessa, mutta varmaa on, että Henkku jatkossa haastaa huomattavasti tiukemmin maamme nykyiset kärkinaiset, mikäli vaan harjoittelu ja kilpaileminen maistuu jatkossakin.

Miesten kaksinpelipooleissa kävi jo melkoinen karsinta kuptsilaisista. Seitsemästä pelaajastamme Jouni Nousiainen joutui luopumaan jo ennen reissuun lähtöä sairastumisen vuoksi. Iivari Hartikainen oli ensimmäisenä tulessa. Reipas haasto poolin ykkössiidattua Noah Steifiä vastaan ei kantanut voittoon, mutta ruokki peliä paremmaksi ja kolmas pelaaja poolissa, Oulun Juhana Tuuttila kaatui taaten jatkopaikan. Aleksi Hyttinen meni myös jatkoon pitkälti hyvän ensimmäisen pelinsä ansiosta. Poolin ykkössijoitettu ja syksyllä 2200-luokkien kaksinpelin (entisen A-luokan) Suomen mestaruuden voittanut Jorma Lahtinen kaatui 3-1 erin. Lohkon jatkopaikat menivät lopulta Allulle ja Jorcelle vaikka Oulun deffu Teemu Oinas sekoittikin pakkaa voitolla Allusta. Kolmantena paperille KuPTS:in miespelaajista pääsi Jyri Pulkkinen, jonka jatkopaikkaan riitti voitto PT Espoon Meelis Kärneristä.

Lauluun sen sijaan jo poolien jälkeen lähtivät Olli-Ville Halonen, Miko Haarala ja Petter Punnonen. O-V:llä oli hyvä draivi poolin kakkossijoitettua Sami Hattusta vastaan, mutta toisen erän voitto jäi ainoaksi kun hyvä johto kolmannessa suli. Lopulta yksi voitto tuli merkityksettömäksi jääneessä ottelussa nuorta Sam Khosravista. Miko sössi jatkopaikkansa pitkälti ensimmäisessä pelissään häviämällä kipsin kyllästämänä Markku Kososelle. Miko muisteli hävinneensä Kososelle ennenkin, muttei tiennyt, onko Markku voittanut SM-kisoissa 2000-luvulla ketään muuta! Tämän jälkeen esitys koheni ja TIP-70:n Riku Anttila kaatui viidennessä, mutta käytännössä jatkopaikka olisi edellyttänyt voittoa ykkössiidatusta OPT-86:n Tuomas Perkkiöstä. Tuomas otti sm-revanssin viidennessä erässä. Petter aloitti pooliykköstä Tampereen Antti Jokista vastaan hyvin, mutta kaksi hävittyä jatkopalloerää käänsi pelin kokeneemmalle. Jatkopaikka haihtui tappiolla Veeti Valastia vastaan. Pete on Veetin kanssa pelannut tasaisesti viime vuosina, mutta nyt ei paukkuja voittoon ollut. Vaikka viimeisessä ottelussa BF-78:n Roger Söderbergiä vastaan ei jatkopaikkaa ajatellen panosta ollutkaan, halusi Pete karistaa kissan selästään. Vaikka alku lupailikin hyvää ja Rogge sai noutaa timantikyykyllä palloja, alkoi lopulta karjaalaisen silkinpehmeä pallonhively karvateriaallillaan tehota ja Peten voitto jäi tällä(kin) kertaa ottamatta.

Jatkokaaviossa pelit olivat nopeasti taputeltu. Jyri sai muutaman hyvän onnistumisen ja niiden myötä erävoitonkin TIP-70:n Samuli Soinetta vastaan, mutta vantaalainen osasi eleettömän varmalla pelillään riisua Jyrin aseista, 4-1. Hivenen samaan tyyliin näppylöi LPTS:n Ari-Matti Koskinen Iivarin tieltään. Viimeisenkin erän Kossu nappasi jatkoilla nimiinsä. Aleksilla oli ehkä parhain arpa, mutta PT Espoon nuori Matias Ojala näytti kuitenkin ettei rating-ero ole syntynyt suotta, 4-0 Allulle koteloon.

Miesten nelinpelistäkään ei jää paljoa muisteltavaksi. Iivari teki parhaan suorituksen jatkamalla hienoa yhteispeliä PT Helsingin Tatu Pitkäsen kanssa. Kolmossiidauksella poolin voitto puhtaalla saldolla. Kaksi nuorisoparia (Sam Khosravi/Matias Ojala ja Juhana Tuuttila/Aleksi Räsänen) sopivat kuin kieli korvaan. Jyri ja Pete jäivät poolinsa kolmosiksi. Tappio Espoon Tero Tammiselle ja Xisheng Kongille ratkaisivat putoamisen. Kovin odotuksin lähtivät myös Miko ja Ole dubbeliin, mutta ensin viisieräisessä tappio Aleksi Mustoselle ja Jussi Mäkelälle ja lopulta hiltillä naitetut Julius Muinonen ja Leo Kivelä tarjoilivat kylmää kyytiä. Ne jotka tietävät, tietävät miltä se Jullen myrkkykeitto hymyllä ja vuosia kehitellyillä kohteliaisuuksilla ryyditettynä maistuu.

Mixtissä oli mukana Jyri ja Henkku parina sekä Pete yhdessä Porin Elli Rissasen kanssa. Ensin mainitut tippuivat kahden ensimmäisen erän voitosta huolimatta "meidän" Patrik Rissaselle ja Sofia Erkheikille. Pete/Elli-kaksikko ottivat hyvän voiton TIP-70:n suomenvirolaisista Lauri Laaneesta ja Riin Oviirista, mutta mitalisauma katkesi kvarttavaiheessa Miikka O´Connorin ja Pihla Erikssonin oltua parempia 3-1.

Yleisen tason yhteenvetona voidaan todeta että kisat onnistuivat kohtalaisen hyvin. Rusalla on aina tunnelmaa ja väkeä, mutta mitään spektaakkelia ei MBF:n järjestämä tapahtuma tarjonnut. Oikeastaan edes menestyjien muodossa, sillä Benedek "Pentti" Oláh kruisaili seitsemänteen miesten kaksinpelin Suomen mestaruuteensa, vaikka KoKa:n nuori Alex Naumi tarjosikin aikamiesmäisen vastuksen loppuottelussa. Mukavaa, että Penan takanakin poreilee kivasti. Alex on myös tehnyt rohkean ratkaisun ja valinnut koulun ja treenaamisen Ruotsissa. Sellaista se vaatinee, mikäli huipulle tahdotaan. Jonkinlainen kuriositeetti lienee myös se, ettei Rässe, Pasi tai Aki olleet mitaleilla. Koska on vastaava koettu edellisen kerran? Naisten puolella tuttu kaksikko Anna Kirichenko ja Annika Lundström olivat jälleen loppuottelussa. Annikan hurmos oli nyt Annalle liikaa ja osat vaihtuivat viime vuotisesta.